Daca fata-i frumoasa, cind vine la intilnire, cine se mai sinchiseste c-a intirziat? Nimeni.

Nu aveam de gand sa scriu ceva prea curand aici, da’ a bagat mentor un post infect si nu puteam sa-l las on top. Asa ca bag un „rant”, preferabil foarte voluminos.

Titlul e o bucatica din De veghe in lanul de secara, pe care o citesc acu repede intre 2 bucati de Hitchhiker’s Guide. De veghe… e o carte plina de bucatele de viata remarcabile. Narator-protagonistul, Holden Caulfield, este un pusti normal, cu o sensibilitate deosebita la frumos. Desigur, la data publicarii, cartea a fost challengeuita si Holden considerat un rebel, dar adevarul e ca e un baiet normal.

Fiecare fraza din roman este un izvor infinit de revelatii despre lumea din jur. Sa ne oprim putin la cea pe care am citat-o in titlu, si sa vedem contextul:

– Grozav, minunat. Am intirziat?

I-am spus ca nu, dar defapt intirziase cu vreo 10 minute. Numai ca mie nu-mi pasa. Toate rahaturile alea, toate caricaturile din Saturday Evening Post, si asa mai departe, reprezentind tipi care asteapta la colt de strada, furiosi fiindca le-a intirziat iubita, sint prostii. Daca fata-i frumoasa, cind vine la intilnire, cine se mai sinchiseste c-a intirziat? Nimeni.

Cand te deranjeaza o intarziere de 10 minute, e ceva in neregula cu tine si/sau cu persoana cu care te intalnesti. Holden Caulfield, un om normal, ne invata acest simplu fapt, si multe altele asemenea.

Pentru ca, de atatea ori, noi nu suntem normali. De aia sunt atat de atras de carte (si ar trebui sa fiti si voi), pentru ca ma pune in pielea unui om normal. Role playing, asta e functia principala a literaturii. La fel cum citesc ASOIAF ca sa-mi inchipui ca omor oameni cu sabia, nascocesc planuri meschine si desvirginez printese, asa citesc De veghe ca sa fiu un om normal, cu trairi normale. Pentru ca un rol bun este mereu ceva dezirabil, de aia citim carti si incercam sa ne asumam roluri in viata reala, unele mai bune altele mai rele, dupa posibilitati.

Motto de final: Ascultati TOOL, puneti mana pe o carte! 😀

Reclame

Un comentariu

Din categoria grig

Un răspuns la „Daca fata-i frumoasa, cind vine la intilnire, cine se mai sinchiseste c-a intirziat? Nimeni.

  1. ok…ciudat..foarte ciudat. deci ati fost prinsi la leapsa, regardless de acest nou post pe care nu il citisem inainte sa va prind…prin urmare astept continuarea 😀 detalii la http://thesubcity.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s